El Tribunal Constitucional deroga l’obligació d’oferiment de lloguer social

Recentment, el Tribunal Constitucional ha publicat la seva sentència núm. 120/2024 de 8 d’octubre que declara la inconstitucionalitat d’alguns articles de la Llei 1/2022, de 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016, per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge.

Recordem que la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, imposa, en el seu controvertit article 5, l’obligació d’oferiment de lloguer social a persones en risc de vulnerabilitat definida en la norma. Oferiment que hauran de realitzar les persones definides com a gran tenidor en el mateix article 5, abans d’interposar les accions judicials contemplades en la Llei 24/2015.

L’incompliment d’aquesta obligació d’oferiment de lloguer social té la consideració d’infracció greu d’acord amb l’article 124 de la Llei 18/2007, que manté com a infraccions greus la no formulació de la proposta de lloguer social, o l’incompliment dels requisits legals previstos.

Les infraccions greus, d’acord amb l’article 118 de la Llei 18/2007, es sancionen amb una multa de 9.001,00 a 90.000,00 euros.

En concret, la Sentència declara la inconstitucionalitat dels següents articles:

  • ART 1.3, que modifica la lletra f) del art- 5.2 de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge
    • Suprimeix com a concepte d’incompliment de la funció social, l’obligació de fer la proposta de lloguer social abans d’interposar una demanda judicial.

  • ART 7, que afegeix l’apartat 5 a l’art. 126 de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge
    • En referència a la responsabilitat de les infraccions, es suprimeix la subrogació del nou propietari en la responsabilitat per l’incompliment del propietari anterior, en cas de transmissió de l’habitatge, que preveia fins a la seva declaració d’inconstitucionalitat l’article 126 de la Llei 18/2007.

  • ART 11, que afegeix l’art. 10 a la Llei 24/2015, de 29 de juliol, d’emergència residencial
    • Es suprimeix l’obligació de signar un segon contracte de lloguer social a la finalització del primer.

  • ART 12, que afegeix la DISPOSICIÓ ADDICIONAL 1a a la Llei 24/2015, afectant la declaració d’inconstitucionalitat i nul·litat als apartats 1, 2 i incís i, “en qualsevol cas, no inferior a 5 anys si el titular de l’habitatge és una persona física i no inferior a 7 anys si és persona jurídica, de l’apartat 3”
    • Es suprimeix l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’interposar una demanda de desnonament per expiració del termini contractual i per ocupació.
    • Desnonament per falta de títol jurídic per a ocupar l’habitatge, en el cas que la falta de títol provingui d’un procés hipotecari o de reclamació de deute hipotecari.
    • Es suprimeix l’apartat 2, relatiu a procediments ja iniciats amb anterioritat.
    • En conseqüència, l’obligació d’oferiment de lloguer social amb caràcter previ a la interposició d’acció judicial queda limitada a la demanda d’execució hipotecària o de desnonament per impagament del lloguer.
  • DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA DE LA LLEI
    • Es suprimeix l’aplicació de la Llei a procediments judicials ja iniciats amb anterioritats a l’entrada en vigor de la Disposició Addicional 1a i de la Llei 24/2015.

Et recordem que la Sentència només té efectes a partir de la seva publicació, per tant, no en té per les situacions jurídiques ja consolidades, com per exemple, un lloguer de social atorgat quan la llei era vigent.

Únicament tindrà efectes retroactius en el cas del règim sancionador, és a dir, que aquells propietaris que hagin estat sancionats en virtut dels articles declarats inconstitucionals, podran recórrer la sanció.

Estem a la teva disposició per a qualsevol dubte o aclariment que puguis necessitar.